Véradás a FÓRUM-ban

  1. Otthon
  2. HÍREK ÉS RENDEZVÉNYEK
  3. Véradás a FÓRUM-ban

Esemény

Véradás a FÓRUM-ban

FÓRUM Debrecen
2019.10.15. 11:00-18:00

2019. október 15-én 11:00-18:00-ig a FÓRUM bevásárlóközpont P3 szintjén.

Kiszállásos véradás a FÓRUM-ban 2019. október 15-én 11:00-18:00-ig a FÓRUM bevásárlóközpont P3 szintjén.

Adj vért, és ments meg 3 életet!

A Vöröskereszt Debreceni Területi Szervezete és a FÓRUM Debrecen Bevásárlóközpont közösen kiszállásos véradást szervez. Szeretettel várunk minden segíteni szándékozót 2019. október 15-én 11:00-18:00-ig a FÓRUM bevásárlóközpont P3 szintjén.
A jelentkezők figyelmét szeretnénk felhívni a véradás előtti étkezés és folyadékfogyasztás fontosságára, valamint kérjük, hogy a személyi igazolványt, lakcím kártyát és TAJ kártyát ne felejtsétek otthon!

A gyógyászatban semmi mással nem pótolható gyógyszer az emberi vér és a különböző vérkészítmények. Embereket kell megnyerni személyes rábeszéléssel, hogy vérük felajánlásával segítsenek rokonaik, barátaik, munkatársaik és ismeretlen embertársaik gyógyításában. Ezt a munkát, a véradók toborzását a Magyar Vöröskereszt vállalta, és a betegek gyógyulása érdekében elsőrendű feladatának tekinti.

Tájékoztatásul: a Vérellátó Szolgálat 2006. június 1.-től a véradók részére 500 Ft értékű étkezési bónt ad, mely széles körben beválthatók élelmiszerüzletekben, üzletláncokban.

Fontos tudnivalók a véradással kapcsolatban:

Kiből lehet véradó?
Aki egészséges, betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves, és testsúlya meghaladja az 50 kg-ot.

Évente hányszor lehet vért adni?
Nők háromszor, férfiak évente ötször adhatnak vért. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie. Mivel az ÁRKÁD-ban havonta van véradás, épp ezért fontos, hogy új segítők is érkezzenek.

Mi történik egy véradás során?
A véradás alkalmával steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tű segítségével 4,5 deciliter teljes vért vesznek le. Egy véradás 30–45 percet vesz igénybe.
Fontos a véradás előtti folyadékfogyasztás, mely segít a véradás alkalmával levett plazma pótlásában, emellett ha megfelelő mennyiségű folyadék van a szervezetben, az erek teltebbek, a véna jobban látható, így gyorsabb a vérvétel.
A levett vérből vörösvérsejtkoncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül, így egy egység teljes vér 3 beteg életén segíthet.
Minden véradás egyben szűrővizsgálat is. A véradás után a mintacsövekbe levett vért minden alkalommal kivizsgálják függetlenül attól, hogy a véradó hányszor adott vért. A kötelező tesztek a HIV, Hepatitisz-B, Hepatitsz-C, szifilisz kimutatás és a vércsoport meghatározás.

Hogyan zajlik egy véradás?
A nyilvántartáshoz meg kell adnod személyi adataid, és kitöltened egy kérdőívet az egészségügyi állapotodról. Az adatfelvételhez a személyi igazolványra és TAJ kártyára feltétlenül szükség van. Külföldi állampolgár esetén útlevél és magyar TAJ kártya szükséges.
Ezt követően elfogyasztasz egy-két pohár teát, hogy a leadandó folyadékot előre pótold szervezetedben, majd laboratóriumi és orvosi kivizsgálás következik. A steril vérvételi zsákba 5 perc alatt leveszik a vért, majd 5 perc pihenő következik.

Fontos: véradásra soha ne menj éhgyomorral!

Megközelítés

Útvonal